Informatie

Judo, geboren uit de oude Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu en vormgegeven door de visionaire pedagoog Jigoro Kano (1860-1938), put de kracht van de tegenstander uit om te zegevieren. Voor Kano was Judo echter geen gewone sport; het was een levenswijze, een opvoedkundige methode. Het onderwijst niet alleen fysieke vaardigheden, maar leert ook om op een positieve manier met agressie om te gaan. Judo belichaamt beschaving, want het stelt je in staat om je tegenstander te overwinnen zonder letsel toe te brengen. Zoals Kano ooit krachtig verklaarde: ‘Judo kun je alleen meester worden door het te ervaren.’

Kleuterjudo

Bij kleuterjudo, speciaal ontworpen voor kinderen van 4 tot 6 jaar, ontdekken de kleintjes op speelse wijze de basis van judo. Een van de allereerste vaardigheden die ze leren, is bijvoorbeeld het veilig breken van hun val.

De lessen duren maar 45 minuten, rekening houdend met de kortere aandachtsspanne van de kleintjes. Bovendien worden de technieken vaker herhaald dan bij oudere kinderen, zodat ze op een natuurlijke manier kunnen leren.

Zelfs op deze jonge leeftijd komt het wedstrijdelement van judo aan bod, zij het in de vorm van leuke spelletjes waarin kleuters op een speelse manier met elkaar concurreren. Het is bewezen dat kleuters met veel plezier en succes veel kunnen leren.

Wil je judo eens proberen? Natuurlijk kan dat! Je bent altijd welkom om een kijkje te nemen en zelfs een proefles mee te doen.