Informatie

Een judoka gebruikt de kracht van zijn tegenstander om deze te overmeesteren.

Judo werd door Jigoro Kano (1860-1938) ontwikkeld vanuit de traditionele Japanse vechtkunst Jiu-Jitsu. Voor de pedagoog Kano was Judo niet zomaar een sport. Hij beschouwde het vooral als een opvoedkundige methode. Door Judo leer je positief omgaan met agressie.

Judo is bovendien beschaafd. Zonder je tegenstander te blesseren, leer je hem of haar te overmeesteren. Een van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano luidt: ‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen.’

Kleuterjudo

Bij kleuterjudo kunnen kinderen van 4 t/m 6 jaar spelenderwijs kennis maken met de basis van het judo.

Zo is bijvoorbeeld het breken van je val één van de eerste technieken die de kleuters zal worden aangeleerd.

Er wordt onder andere rekening gehouden met de spanningsboog van de kinderen, de lessen zijn daarom maar 3 kwartier. Ook zullen de technieken vaker herhaald worden in de lessen dan bij oudere kinderen.

Het wedstrijdelement van judo zal ook bij de kleuters al aan bod komen, alleen dan in de vorm van een spel waarin kleuters stoeienderwijs met elkaar de strijd aan kunnen gaan. Uit ervaring is gebleken dat je kleuters van deze jonge leeftijd al veel kunt leren en dat ze het met veel plezier ervaren.

Een keer proberen of judo wat voor jou is? Dat kan natuurlijk! Je kunt altijd een keertje komen kijken en/of een proefles meedoen.